Toppers van 't Hooghe Landt (en Het Nieuwe Eemland)

Luca Masnec H2Z, Mart vd Stelt (V1Y), Luuk Volkers (V1A) en Lucas Hendriks (M2 Het Nieuwe Eemland)  hebben een bijzondere prestatie neergezet, zij zijn onderdeel van JC1 hockeyteam van HC Eemvallei , dit is het hoogst geplaatste team van de jongens en zij hebben álle wedstrijden in de competitie gewonnen! Dit is op dit topniveau een bijzondere prestatie, dus het benoemen waard.

 

 

Sander Halter uit v3x wint landelijke crowdfundng wedstrijd
Energie opwekken vanuit luie stoel door Anna Mees
Amsterdam - 

De 14-jarige technasiumscholier Sander Halter liep gisteren zo’n tachtig keer een roltrap in de Amsterdam ArenA op en af. Hij drukte bezoekers van de eerste Crowdfunding Day een kaartje in de hand met daarop zijn ontwerp: een ligstoel met zonnepanelen.

Met zijn zwager Jeroen Mullink (25) won Sander de pitchwedstrijd, waarvoor ondernemers de afgelopen weken hun idee naar DFT konden opsturen. „Een heel innovatief product met een grote slagingskans”, zei juryvoorzitter Annegien Blokpoel.

Tuinstoelen ongeschikt

Sander: „Veel mensen willen wel zonnepanelen, maar hebben geen geschikt dak. Daar wilde ik iets voor bedenken. Deze stoelen kunnen gewoon op een balkon staan bij mensen die bijvoorbeeld één hoog wonen.”

Na een mislukt experiment met panelen op gewone tuinstoelen, kwam dit ontwerp uit het programma AutoCad, dat hij vorig jaar leerde gebruiken. Vader Jan, elektrotechnisch ingenieur, hielp hem een handje.

Patent en prototype

De stoelen wekken 200-250 kilowattuur per jaar op, vergelijkbaar met een groot zonnepaneel. Mullink: „Genoeg om in een gemiddeld huis een jaar lang lichten te laten branden.”

Het bedrijf wil nu €80.000 ophalen om 100 stoelen te maken. Vader Jan: „Door deze wedstrijd kwamen we in een stroomversnelling terecht. We hebben een patent aangevraagd, en gaan binnenkort een prototype maken met een lasersnijmachine. Daar kunnen we de prijs van €5000 aan advies en consultancy goed bij gebruiken.”

DFT besteedt regelmatig aandacht aan opmerkelijke crowdfundingprojecten, maar geeft daarmee geen investeringsadvies af.

 

Bron: Telegraaf wo 13 mei 2015, 06:01

 

Leerlingen van 't Hooghe Landt in de prijzen!

De profielwerkstukken van twee groepjes leerlingen HAVO 5 winnen 1e en 3e  Food Valley HAVO profielwerkstuk prijs >>Lees verder

 

en

Eline, Mei en Lotte uit v6 hebben afgelopen donderdag met hun meesterproef over de Blue Battery de wedstrijd voor duurzame PWS gewonnen. Deze wedstrijd is georganiseerd door Rotaryclub Amersfoort-Stad en de gemeente Amersfoort. Ze hebben een wisselbeker en een geldbedrag van €50 pp gewonnen.

   

 

 

 

 

Prijswinnaars PWS Havo

De profielwerkstukken van twee groepjes leerlingen HAVO 5, waren genomineerd uit 16 inzendingen voor de Food Valley HAVO profielwerkstuk prijs.

Deze prijs is in het leven geroepen door Deze prijs is in het leven geroepen door Stoas Vilentum Hogeschool Wageningen in samenwerking met Christelijke Hogeschool Ede.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking vonden presentaties plaats van de genomineerde inzendingen, bij Stoas Wageningen | Vilentum Hogeschool, donderdag 2 april jl.

Beide PWS groepjes hielden een presentatie over hun profielwerkstuk, in aanwezigheid van hun begeleidster Nynke Nammensma.

De jury had het profielwerkstuk goed bestudeerd en stelde na de presentatie kritische vragen aan de leerlingen. Daarna ging de jury zich beraden en..was unaniem in hun oordeel: onze leerlingen sleepten de eerste en derde prijs in de wacht!

De eerste prijs, 400 euro, is gewonnen door:

Pauline Bakker, Amber Beerman, Lotte Grootendorst & Teun van Woudenberg

Met het door hen gemaakte profielwerksteuk getiteld: De wonderlijke wereld van vitamines

De jury was vol lof over het gedegen onderzoek en de focus op de juiste vragen.

De derde prijs, 100 euro, is gewonnen door Loes Jaspers Focks, Daphne Kappers & Robin van Riel. Hun profielwerkstuk ging over: De donatie en transplantatie van organen en weefsels. Zij vertelden met verve over de noodzaak van donorschap en transplantatie en voerden een ervaringsdeskundige op die vragen kon beantwoorden.

De tweede prijs ging naar een leerling van het Driestarcollege, Gouda.

Na afloop was er een gezellige afsluiting van de middag en werden foto’s van de gelukkige prijswinnaars gemaakt. Dit verdient een vervolg!

KLIK HIER voor het hele artikel

Tom Evers (v2y) Judo Kampioen

Voor de twee keer op rij werd de judoka van Theo Meijer Sport Kampioen op NK tot 15 jaar. Na 5 prachtige partijen heeft Tom Evers in Eindhoven verdient de kampioenstitel mee mogen nemen in de categorie tot 66 kg. 

De eerste partij won in 42 seconden hij met een linkse beenworp waarna hij het af kon maken met een houdgreep. De tweede partij liet Tom met een heuptechniek binnen 20 seconden zien dat hij echt voor de titel ging (zie foto).

In de derde partij bleek binnen de minuut dat het er echt in zat. Een heuptechniek, verder op de grond en een houdgreep met zijn benen waardoor hij met zijn armen kon controleren.. IPPON!

De vierde partij was iets zwaarder, na 2 minuten en 50 seconde scoorde hij met een inzet van een heupworp gevolgd door een beenworp. Daarna kon hij de wedstrijd met een houdgreep beëindigen. 

De finale partij domineerde hij met zijn pakking. Door een overname kon Tom een half punt pakken en daarbij was hij de winnaar van een fijne finale tegen een van zijn trainingsmaatjes uit Rotterdam. 

Yoshi van de Berg (Sportinstituut Hoogland) wist de kampioenstitel in de categorie +66kg te behalen!

Zaterdag 14 maart probeert Tom op het districtkampioenschap tot 18 jaar of het lukt zich te plaatsen voor NK Judo tot 18 jaar.

Vorig jaar behaalde Tom Evers (uit klas 2VY van t Hooghe Landt) van Theo Meijer Sport de kampioenstitel in het gewicht tot 50 kilogram. In januari prolongeerde Tom zijn titel op Espoir Dutch Open in gewicht tot 60kg.

Tom is in 2005 met judo gestart op de donderdagmiddag in De Brink. Hij heeft sinds 2010 de bruine band en hoopt in 2017 de zwarte band te behalen. Tom heeft de belofte status van NOC NSF (Olympisch Netwerk ).

't Hooghe Landt rookvrij in het nieuws

Steeds meer scholen in het voortgezet onderwijs hebben rookvrije schoolpleinen, blijkt uit onderzoek van het longfonds. Inmiddels wordt er op de helft van de schoolpleinen niet meer gerookt. Maar niet alle scholieren laten zich door een verbod tegenhouden.

 

Merle Findhammer uit vwo 5 wint de derde prijs in het Amersfoorts Scholierendictee.

Merle Findhammer uit vwo 5 wint de derde prijs in het Amersfoorts Scholierendictee.

De prijs wordt haar uitgereikt door de wethouder van Onderwijs.

't Hooghe Landt is trots op deze prestatie. Er deden leerlingen mee van acht Amersfoortse scholen.

Merle mag samen met Robin van den Hoek ook uit vwo 5 deelnemen aan het Groot Amersfoorts Dictee.

Beide leerlingen heel veel succes gewenst.

 
   
’t Hooghe Landt klaar voor de toekomst
 

Door de opvallende en nieuwe  ingang van het schoolgebouw lopen medewerkers, leerlingen en belangstellenden naar binnen onder een kleurige glazen luifel.  Grote groene klapdeuren heten de bezoekers welkom. Na een zomer verbouwen wordt het openingsfeest gevierd van de locatie Trompstraat van ’t Hooghe Landt.

 

door Nicoline Lans

 

Voor de verbouwing, die direct na de examens in juni begon, was de hal ‘klein’ en ‘donker’, zo wordt beaamd door de aanwezigen. In de hal stonden kapstokrekken, de wanden werden ingenomen door rijen met kluisjes en in het midden stond een enorm grijs wc-blok. Overal in de hal wordt zacht gepraat over de before and after. Woorden als ‘ruimer’, ‘lichter’ en ‘overzichtelijker’ passeren achter elkaar de revue. Men is het met elkaar eens, dit is veel beter.

Maar wat is dan zoveel beter? ,,Er is meer overzicht”, vindt Cassandra Ligthart, afdelingsleider van de havo. ,,Er is nu een ruimtelijkheid die er aanvankelijk niet was. Dat zorgt voor een rustige sfeer en dat heeft een goede uitwerking op de leerlingen.”

Is dat zo? Volgens leerlingen Youri Fagel (H2z), Mei Nelissen (V6b) en Maikel Hop (M4a) is dat inderdaad zo. Het meest in de smaak vallen de nieuwe pilaren in de hal. Daar zitten oplaadpunten (stopcontacten) in en de pilaren fungeren als statafels. ,,Die oplaadpunten zijn echt handig”, vertelt Maikel. ,,En als je aan de statafels staat voelt het een beetje alsof je aan een bar staat.” Volgens Mei, Youri en Maikel is de hal veel lichter, moderner en overzichtelijker. ,,De oude hal was donker en krap”, zegt Youri. ,,Nu is het veel beter”, vult Mei aan. ,,Je kan nu rustig doorlopen in de pauze, als iedereen tegelijk de hal in komt.” Ook de kluisjes vallen in de smaak. Waar voorheen de kluisjes maar één kleur hadden zijn ze nu versierd met grote, kleurige graffiti-tekeningen.

Ook schoolassistenten Elles Holtewes en Ina Lans-van Galen knikken goedkeurend. De hal is ‘prachtig’, ‘veel ruimer’ en ‘functioneel’. ,,En dat oude wc-blok is weg”, zegt Ina. ,,De nieuwe, mooie en schone wc’s, die nu aan de zijkant van de hal zijn geplaatst en er niet meer middenin, zijn echt een verbetering”.

 

 

 

 

Als de eerste taartjes en alcoholvrije fruitcocktails achter de kiezen zijn klimt rector Ben Stoelinga met een microfoon in zijn hand op een van de kersverse houten bankjes aan de rand van de hal. ,,Ik heb beloofd dat er geen speeches zouden komen”, zegt hij. ,,Dat ga ik dus ook niet doen. Wel wil ik iedereen hartelijk welkom heten.”

Terwijl Ben aan een volgende zin begint, wordt hij “onverwacht” onderbroken door muziek. ABC van Jackson 5 klinkt door de boxen. Iedereen kijkt verbaasd om zich heen als een groep leerlingen de hal in komt rennen. We zijn getuige van een flashmob, een verassingsoptreden. Een gedeelte van de groep zingt het Jackson 5-nummer en de rest verspreidt zich in tweetallen tussen het publiek. Bij alle tweetallen zit één van hen op een stoel en de ander staat ernaast. Ze lijken een woordenwisseling  te hebben. Een leerling en een docent, zo blijkt. Tegen het einde van het lied verzamelen ze zich en zingen samen. Er wordt meteen een sprint getrokken zodra de laatste noot geklonken heeft en voor goed en wel een keer met de ogen geknipperd kon worden zijn ze vertrokken.

,,Dit was een initiatief van de docenten Loes Brouwer en Rob Süter”, vertellen Dannique Wijsman (v1x), Jip van Klaveren (v2x) en Rosa Kuiken (v2x), die in de zanggroep zitten , achteraf. ,,We werden er als zanggroep bij gevraagd en dat vonden we superleuk.”

 

 

 

 

Vathorst TV was met een cameraploeg aanwezig en heeft het optreden vastgelegd. Het filmpje is op de website van ’t Hooghe Landt College te zien (www.hooghelandt.nl).

Op 1 september, de eerste schooldag, was de verbouwing af. ,,Het is echt een enorme metamorfose”, vindt  Ben Stoelinga. ,,In de grote hal is ruimte gecreëerd. Vroeger was het rommelig, onoverzichtelijk en vol. En zeer gedateerd. Nu is het fris en fruitig.”

De kleur groen lijkt de boventoon te voeren. ,,Dat is omdat we de kleur van ons logo terug wilden laten komen en dat is groen.” Naast de hoofdingang en de hal is ook de fietsenstalling aangepakt, is er een pannaveldje aangelegd en zijn betonnen picknicktafels geplaatst.

In deze tijd van crisis en bezuinigingen zou een grote verbouwing tot opgetrokken wenkbrauwen kunnen leiden. ,,Dat begrijp ik”, zegt Ben. ,,Deze verbouwing is echter zonder de gemeente tot stand gekomen. Het Meridiaan College, waar ’t Hooghe Landt College onderdeel van is, heeft hier geld voor vrijgemaakt. Er wordt gekeken welk gebouw toe is aan verbetering en daar is dan een potje voor.”

Midden in de hal zitten twee oudere dames op een stoel in stilte om zich heen te kijken. Het zijn mevrouw Fenijn en mevrouw Hardeman en wonen allebei in de buurt. ,,Wat zijn de kleuren mooi”, verzucht mevrouw Fenijn. ,,Het ziet er weids uit, de nieuwe hal.” ,,Buiten is het nu ook een echte blikvanger”, vindt mevrouw Hardeman. Van de verbouwing hebben de dames geen last gehad. ,,Nee hoor”, aldus mevrouw Fenijn. ,,We hebben sowieso nooit last van de school. En we vinden het heel leuk dat we zijn uitgenodigd om te kijken.” Ze kijken elkaar aan en glimlachen. Voor zich zien ze de medewerkers en de leerlingen die trots zijn op hun verbouwde school.

 

Metamorfose 't Hooghe Landt

De begane grond op de locatie Trompetstraat van ’t Hooghe Landt, school voor mavo, havo en vwo met Technasium,  heeft een ware metamorfose ondergaan. Er is een nieuwe hoofdingang  gecreëerd en na binnenkomst komen de bezoekers  in een  grote, ruime en kleurige hal. >>Lees verder

 

 

Geslaagd voor basiscursus Theatertechniek

Afgelopen vrijdag (21 november 2014) hebben 17 kandidaten examen gedaan voor de basiscursus Theatertechniek en met een mooi resultaat.
Na een praktijkexamen en een theorie examen mochten alle 17 kandidaten hun certificaat in ontvangst nemen.
Alle kandidaten van harte gefeliciteerd!!

Wim-Jaap Modderman

Coördinator Theatertechniek

M2 naar Week van de Techniek

 

Dinsdag 11 november 2014 mochten de mavo 2 klassen in alle vroegte al op excursie naar Utrecht. Daar  waren we in het kader van de Week van de Techniek, uitgenodigd door het opleidingsbedrijf InstallatieWerk Midden Oost. Dit bedrijf zorgt voor voldoende instroom van vakbekwaam personeel in de installatiebranche. InstallatieWerk is met 3.500 leerlingen en 2.000 aangesloten bedrijven de grootste opleider in de installatiebranche.
     
 Dat onze school uitgenodigd was, was al een hele eer, aangezien er verder alleen scholen uit Utrecht zelf meededen. Na een splitsing van de klassen ging m2a naar de werkplaats van het bedrijf. Hier werden we begeleid door meneer Henk en twee jongeren die op de werkplaats werken en leren. We mochten daar een kerstboom van buizen solderen, een waterleiding maken,  een elektriciteitscircuit sluitend maken en buizen buigen en bewerken.    
´s Middags mochten, onder begeleiding van een paar enthousiaste dames, eerst nadenken over het maken van een fiets voor een gehandicapt persoon en daarna hebben we oa. een bijzondere fiets in elkaar gezet. Als klap op de vuurpijl mochten we een groot domino parcours ontwerpen en maken, met behulp van de talloze materialen die in de ruimte aanwezig waren; heel erg leuk! Bij de finale ging niet alles helemaal zoals gepland (dat was nog geen enkele andere keer gebeurd) maar het zag er spectaculair uit.

 

 Al met al kijken we terug op een zeer geslaagde dag. De groep was enthousiast en kreeg voortdurend complimenten over het actieve meedenken en meedoen, het aandachtig luisteren en de leuke ideeën.  We vonden het erg leuk om als Amersfoortse school toch de kans te krijgen om mee te doen,  maar zijn natuurlijk vooral erg trots op de leerlingen die zich voorbeeldig gedragen hebben

 

 

 

 

Leerlingen 't Hooghe Landt leren op zee

Zes vwo-leerlingen van ’t Hooghe Landt te Amersfoort gaan vijf weken varen en leren op de tweemaster De Wylde Swan.  De leerlingen varen op 26 oktober van Rotterdam via de onstuimige Golf van Biskaje naar Santa Cruz de Tenerife. De Wylde Swan is de grootste topzeilschoener ter wereld. Aan boord van dit grote zeilschip moeten de leerlingen hard werken. Niet alleen om het varende te houden, maar er wordt elke dag ook aan schoolopdrachten gewerkt. Aan boord zijn speciaal  geselecteerde docenten aanwezig. Rector Stoelinga is enthousiast over deze wijze van leren: “ ‘t Hooghe Landt stimuleert het deelnemen aan deze reizen in het kader van excellent bèta-onderwijs.  Het is voor onze leerlingen een unieke kans, omdat er ook buiten school heel veel geleerd kan worden ”. In januari 2015 vaart de Technasium-docent Lu van Albada drie maanden mee op de Wylde Swan als begeleider/docent . Hij stapt op in St. Maarten en keert daar na drie maanden ook weer terug. Stoelinga: “ ’t Hooghe Landt heeft ervaringsleren hoog in het vaandel staan  en ik weet zeker dat deze leerlingen en de docent een onvergetelijke reis gaan maken”.

 

Voor meer foto's: Zie fotoboeken

Meer informatie: www.hooghelandt.nl   of www.masterskip-wyldeswan.com

Metamorfose 't Hooghe Landt

De begane grond op de locatie Trompetstraat van ’t Hooghe Landt, school voor mavo, havo en vwo met Technasium,  heeft een ware metamorfose ondergaan. Er is een nieuwe hoofdingang  gecreëerd en na binnenkomst komen de bezoekers  in een  grote, ruime en kleurige hal. Rector Ben Stoelinga is enthousiast: “ We zijn pas begin 2014 begonnen met het maken van de plannen en op 1 september was alles al gerealiseerd!”. In de hal zijn overal ronde tafels gemonteerd met aan vier zijden stopcontacten. “ Zo kunnen leerlingen hun telefoons en IPads  opladen in de pauzes”, aldus Stoelinga. De energiezuinige ledverlichting zorgt voor een gezellige en warme sfeer. Nabij de aula, die tevens wordt gebruikt als theaterzaal, zijn nieuwe toiletten en een grimeerruimte gemaakt.  Wat Stoelinga het meest heeft verrast, waren de enthousiaste reacties van de ruim 600 eerste- en tweedeklassers van ’t Hooghe Landt  op de kluisjes: “ We hebben  enkele Amersfoortse graffiti-kunstenaars gevraagd de kluisjes van  moderne kunst te voorzien. Nu willen de  leerlingen  allemaal zo’n graffiti-kluisje!”. Op het schoolterrein is de ruime fietsenstalling gemoderniseerd  en zijn naast het Pannaveldje nu ook een aantal picknicktafels aangelegd. Volgens de rector is ‘t  Hooghe Landt door deze verbouwing klaar voor de toekomst. De officiële opening van de vernieuwde locatie Trompetstraat is op 27 november tussen 16.00 en 18.00 uur.

 

Persberichten.