NIEUWSARCHIEF 2013-2014
GESLAAGD!

88% van de mavo leerlingen is geslaagd!

Verwachting na herkansing: max 92%

Alle mavo-leerlingen die geslaagd zijn: KLIK HIER

 

 

87 % van de havo leerlingen is geslaagd!

Verwachting na herkansing: max 94%

Alle havo-leerlingen die geslaagd zijn: KLIK HIER

 

95% van de vwo leerlingen is geslaagd!

Verwachting na herkansing: max 99%

Alle vwo leerlingen die geslaagd zijn: KLIK HIER

 

Allemaal van harte gefeliciteerd!

 

VWO"ers in de stad doen het goed

De Amersfoortse examenleerlingen vwo hebben het op verschillende scholen goed gedaan. Op 't Hooghe Landt slaagde 95% en op het van Lodenstein College zelfs 97%. Van de gymnasiumafdeling slaagde iedereen.

 

Persbericht: AD 2014 06 14

 

't Hooghe Landt geeft Meridaan College glans

Van de vwo'ers die examen hebben gedaan op 't Hooghe Landt is 95% geslaagd. De school hoeft binnen Amersfoort alleen het Van Lodenstein voor zich te dulden, waar 97% is geslaagd. Van de gymnasiumafdeling slaagde iedereen.

De vwo-afdeling van 't Hooghe Landt heeft het een stuk beter gedaan dan die van Het Nieuwe Eemland, dat eveneens onderdeel is van scholenkoepel het meridiaan College. Wel haalden de havisten van het Nieuwe Eemland een hogere score, 89%. Bij 't Hooghe Landt is dat 87%.

Rector Stoelinga van 't Hooghe Landt is erg trots op zijn 'sterscholieren'. Ik ben erg blij met de hoge vwo-score. Wij zetten sterk in op het technasium en werken nauw samen met Unversiteit Utrecht. De universiteit geeft vanaf het vierde leerjaar colleges aan de vwo-ers.

De scholengemeenschap Guido de Brès zag zijn havo en vwo laag scoren met respectievelijk 72 en 77%. Van het Griftland College in Soest slaagde 96% van de vwo'ers.

 

Persbericht: AD 2014 06 14

 

 

Allochtone slimmerik ten onrechte achterop

 Lees meer: Persbericht: AD 2014 06 14

 

Recordpoging reanimeren

Leerlingen van 't Hooghe Landt College gaan meedoen aan de recordpoging reanimatie voor een vermelding in het Guiness Book of World Records. De recordpoging vindt op 6 juni 2014 plaats in het Gelredome te Arnhem. Dit schooljaar hebben 117 leerlingen van 't Hooghe Landt deelgenomen aan de reanimatielessen en zij zijn allen uitgenodigd door de Hartstichting. In totaal doen meer dan 2500 leerlingen mee aan de recordpoging.

 

Persbericht: AD 27-5-2014

 

't Hooghe Landt naar de Alpeduzes

Het team de Hooghelanders, 4 docenten en 2 oud-leerlingen van ’t Hooghe Landt college, nemen op 5 juni deel aan de Alpeduzes om op deze wijze veel geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

 

Initiatiefnemer Ruud Widdershoven werd begin januari 2013 getroffen door darmkanker. Na een moeilijke en spannende periode van chemokuren wilde hij graag iets teruggeven aan de medische wetenschap. 

Als wielerliefhebber benaderde hij zijn collega’s Jaap Rook, John Druijff en Hans van Hees om via sponsoring  de strijd aan te gaan de alpe d’huez zo vaak mogelijk te beklimmen. Twee oud-leerlingen,  Thomas Widdershoven en Dirk Westerhuis maken het team compleet. 

Op dit moment zijn de voorbereidingen op sportief gebied in volle gang en heeft het team ruim € 13000,- bij elkaar gebracht. Ook ’t Hooghe Landt college heeft een mooie bijdrage geleverd. Door een geweldige opbrengst op de  actiedag van 18 april kon de school € 3000,- doneren. 

Op 3 juni vertrekt het team richting Frankrijk.

Firma Besseling sponsort het team met een transportbus om fietsen en bagage te vervoeren.

 

     

 

 

Excursie Kunst Algemeen

Excursie Kunst Algemeen H5 en V6 naar Amsterdam

Dinsdag 22 april 2014

 

Na een klein ritje van ongeveer een uur, zijn wij aanbeland in het verre Amsterdam. Een stad van cultuur, al staat het daar meestal niet eens om bekend. Vandaag gaan wij wel de cultuur scene van Amsterdam bewonderen door twee van de meest bekende musea te bezoeken; Het Rijksmuseum voor de aansluiting bij het eindexamenthema ‘Hofcultuur en Het Stedelijk museum voor de eindexamenthema’s ‘Cultuur van het Moderne’ en ‘Postmodernisme’.

 

Onze eerste stop: het Rijksmuseum. We begonnen in de zaal met kunstwerken uit de  Middeleeuwen. Deze werken zijn herkenbaar door het slechte perspectief en de verkeerde verhoudingen. We stonden stil bij een paar schilderijen om vragen te beantwoorden die de begeleiders ons stelden en liepen dan snel door naar het volgende kunstwerk. Dit is een trend die door werd gezet in alle daarop volgende kamers. Langzaamaan vervolgden we onze weg naar de Renaissance, waar de mens centraal staat en de verhoudingen perfect zijn. Met nog een paar schilderijen over het verschil tussen de Protestantse en Katholieke kerken maakten wij via van Gogh de overstap naar het Modernisme. De kunstwerken in het Rijksmuseum waren voornamelijk met oude bruine donkere kleuren gemaakt. Het verschil was dan ook groot als je kijkt naar de kleurrijke doeken die in het Stedelijk Museum hangen. Maar ja, er zitten wel bijna 4 eeuwen tussen hè? In het Stedelijk is de kunst abstracter zoals in het Kubisme, waar wij onze rondleiding mee begonnen. Daarna bekeken wij een klein beetje Dada en de Nederlandse stroming De Stijl om daarna naar de bovenverdieping te gaan naar de Popart, gekenmerkt door het feit dat deze stroming verschillende kunstdisciplines met elkaar mengt. Hiernaar werden we vrijgelaten om het museum te verkennen en daarna de historische binnenstad (inclusief Kalverstraat). Gezellig en leerzaam, een geweldige belevenis!

 

Sara Scholten H5

 

Over de Streep

In de afgelopen maanden heeft Arie Boomsma twee dagen gefilmd op 't Hooghe Landt College.  Het populaire programma "Over de Streep" , waarin leerlingen van 't Hooghe Landt uit vwo 3 en 4  centraal staan, wordt uitgezonden op 20 mei 2014 (zie schema hieronder). Onlangs hebben de deelnemende leerlingen en docenten een preview gehad van de uitzending in de aula van de Trompetstraat. Daarbij waren ook de ouders van de betreffende leerlingen aanwezig en Arie Boomsma en zijn crew.  De aanwezigen waren allen zeer onder de indruk van het programma. Kortom: wij raden u het programma van harte aan!

 

Zie hieronder het bericht dat wij ontvingen van de redactie van Over de Streep

 

We beginnen met een aflevering waarin we terug blikken op de scholen van vorig jaar en hoe het daar nu, een jaar later gaat en vervolgens starten we met de nieuwe serie. Iedere dinsdag is er op Nederland 3 een nieuwe aflevering te zien.

 

  Datum Naam aflevering Zender Tijd
1. 6-mei-14 ODS IV – Over de Streep: één jaar later KRO, Nederland 3 21:05 uur
2. 13-mei-14 ODS IV – Veluws College Cortenbosch, Apeldoorn KRO, Nederland 3 21:05 uur
3. 20-mei-14 ODS IV – ’t Hooghe Landt, Amersfoort  KRO, Nederland 3 21:05 uur
4. 27-mei-14 ODS IV – Automotive College, Nieuwegein KRO, Nederland 3 21:05 uur
5. 3-jun-14 ODS IV – RSG Slingerbos, Harderwijk KRO, Nederland 3 21:05 uur
6. 10-jun-14 ODS IV – Focus Beroepsacademie, Barendrecht KRO, Nederland 3 22.10 uur
7. 17-jun-14 ODS IV – Over de Streep Special: Oeganda KRO, Nederland 3 22:10 uur
8. 24-jun-14 ODS IV – SG De Triade, Edam KRO, Nederland 3 21.05 uur

 

Alle afleveringen zijn direct na de uitzending online te zien via www.uitzendinggemist.nl of www.kro.nl/overdestreep.

’t Hooghe Landt haalt € 14.756,- op voor goede doelen
Leerlingen, ouders en personeel van ’t Hooghe Landt College hebben bijna €15.000,- opgehaald voor KIKA, Alpe d’HuZes en de afdeling oncologie van het Meander Ziekenhuis. Bij alle goede doelen staat de strijd tegen kanker centraal. Rector Ben Stoelinga is trots op zijn leerlingen: “ Al weken voeren zij in de stad allerlei acties uit voor de drie goede doelen. Het initiatief voor deze acties, en de organisatie daarvan, lag  geheel bij de leerlingen. De leerlingen hebben ook de ouders, het bedrijfsleven, winkeliers en de wijkbewoners intensief betrokken bij de acties en dat leverde veel  geld op. Complimenten!”.  Na boeiende optredens van de populaire groep Spenk! en Amersfoortse singer/songwriter Colin van de Wetering bij de slotmanifestatie in sporthal Zielhorst werd het eindbedrag bekend gemaakt aan de enthousiaste leerlingen.  
 

 
Aanleg revalidatietuin met kinderspeelplaats in Meander Medisch Centrum

P E R S B E R I C H T

Datum: 14 april 2014

Nummer: 17

Aantal bladen: 1

Aanleg revalidatietuin met kinderspeelplaats in Meander Medisch Centrum


AMERSFOORT - In het nieuwe ziekenhuis biedt Meander Medisch Centrum professionele revalidatiemogelijkheden op hoog niveau. Een prachtige aanvulling is de revalidatietuin met kinderspeelplaats in het ziekenhuis omringende Meanderpark. Dankzij donaties van onder meer leerlingen van ‘t Hooghe Landt en het Revalidatiefonds is de aanleg onlangs van start gegaan.

De revalidatietuin ligt op een groene heuvel, achter het gebouw van de afdeling Revalidatiegeneeskunde en Fysiotherapie. Er komen allerlei obstakels en hellende paden van verschillend materiaal, zoals boomschors en scheefliggende tegels. Voor kinderen komen er speeltoestellen en voor volwassenen een oplaadplek voor scootmobiels. De revalidatietuin is geschikt voor verschillende patiëntengroepen, zoals volwassenen met een beperking die leren door de tuin te lopen, kinderen met een beperking die in de tuin leren schommelen, hinkelen, steppen, fietsen en volwassenen die in de tuin scootmobiel training krijgen. Bezoekers kunnen in de tuin wandelen.

Hulp van scholieren
Negenentwintig enthousiaste HAVO-3 leerlingen van ‘t Hooghe Landt uit Amersfoort hielpen op 14 april met de aanleg van de nieuwe revalidatietuin. Vanwege de GoedeDoelenDag die deze school jaarlijks organiseert, vulden zij cirkelvormige wandelpaden met boomschors en beplantten zij enkele verhoogde tuinbakken. Zij lieten zich daarvoor sponsoren door familieleden en bedrijven. Andere vrienden van Meander die de inrichting van de revalidatietuin mogelijk gemaakt hebben zijn het Revalidatiefonds en Snel ERA Makelaars. Stichting Vrienden van Meander Medisch Centrum zoekt nog sponsors voor de inrichting van de tuin.

Revalideren in Meander Medisch Centrum

Bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde van Meander Medisch Centrum kunnen mensen met verlies van functioneren ten gevolge van ziekte, aandoening of ongeval terecht voor onderzoek, advies en behandeling. Bij de revalidatie van volwassenen en kinderen worden de fysieke, cognitieve, psychosociale en maatschappelijke mogelijkheden tot het hoogst haalbare niveau gebracht. Op deze wijze kan iedereen die in Meander Medisch Centrum komt revalideren een zinvolle plaats in de maatschappij behouden of bereiken.

 

Over Meander Medisch Centrum

Meander Medisch Centrum heeft de ambitie om elke dag de beste zorg te leveren. Iedere patiënt kan rekenen op klantvriendelijke, deskundige en betrouwbare zorg. Meander Medisch Centrum is een topklinisch ziekenhuis, heeft medische opleidingen voor veel specialismen in huis en verricht veel wetenschappelijk onderzoek. De zorg in Meander is hooggespecialiseerd en gebaseerd op de nieuwste medische inzichten. 

www.meandermedischcentrum.nl Twitter @MeanderMC  , Facebook MeanderMC.

 
 Foto-bijschrift: Leerlingen van ’t Hooghe Landt helpen met de aanleg van de nieuwe revalidatietuin van Meander Medisch Centrum

 

 

Werken aan tuin voor Meander
Tekst toevoegen ...
Excursie Rijksmuseum van oudheden

Op vrijdag 28 maart zijn wij met de Latijnklas (V5 en V6) naar het Rijksmuseum van Oudheden geweest in Leiden. We kregen daar een rondleiding van een uurtje. Hierbij kregen we voorwerpen te zien uit de Oudheid, die te maken hebben met teksten die we in de les hebben behandeld. Het ging hierbij om teksten van de schrijver Ovidius. Zo kregen we oude spiegels te zien (gekoppeld aan het verhaal van Hyacinthus) en een pediment van een tempel  van Cylebe: hierin zat een verwijzing naar Apollo, welke dan werd gekoppeld aan het verhaal van Phaëton en Apollo. Ook hebben we het gehad over Caesar en zijn opvolger Augustus (bijvoorbeeld over de tekst die er op zijn grafschrift staat). Ook anderen verhalen uit de Metamorphosen van Ovidius hebben wij behandeld.

 

Na de rondleiding in het museum kregen we van meneer Silverentand nog een kleine rondleiding door Leiden. We zijn onder andere geweest naar de plek waar vroeger de grens (limes) was van het Romeinse Rijk en kregen uitgelegd waarom de stad Leiden vroeger nou zo belangrijk was voor de Romeinen, namelijk voor de strategische ligging en de uitstekende handel die je hier kon drijven. Verder hebben wij ook veel geleerd over de bouwkunst in het oude Leiden, zoals de kerken en het stadhuis.

 

Na afloop gingen we eten in een cafeetje. Dit was niet heel duur en het was alles bij elkaar een hele gezellige dag.

 

 

Twee scholen, één thema, twee voorstellingen!

In samenwerking met het Toon Hermans Huis Amersfoort, Scholen in de Kunst, ‘t Hooghe Landt en Het Nieuwe Eemland

Het Leerlingentoneel brengt dit jaar een theaterstuk dat door de leerlingen zelf is gemaakt, onder  begeleiding van regisseuse  Simone van de Berg in opdracht van het Toon Hermans Huis Amersfoort (THHA). 
Het thema van de voorstelling is niet gemakkelijk: Hoe reageren we als bij een familielid of vriend  op een dag de ziekte kanker geconstateerd wordt?


Al improviserend op de spelopdrachten van Simone hebben de spelers de ongemakkelijke en soms pijnlijke situaties die rond de ziekte horen onderzocht en theatraal vorm gegeven. Hoe reageer je als je moet balanceren tussen hoop en vrees? Als alles opeens anders is dan het altijd was? Kun je nog wel lachen, gewoon lekker chillen en samen lol maken? En hoe breng je je gevoelens nou echt goed onder woorden? Door de inbreng en het talent van de spelers is het verhaal uitgegroeid tot een muzikale, bijzondere en authentieke theatervoorstelling, en zeker ook heel herkenbaar voor iedereen.

Op donderdag 3 april is de première van het toneelstuk: 'The Battle’.  Het begint om 19.45 uur in de Aula van Het Nieuwe Eemland. De voorstelling wordt voorafgegaan door een aanbeveling van het THHA. Na de voorstelling is er de mogelijkheid om onder het genot van een drankje spelers en makers te ontmoeten en met elkaar wat na te praten over de voorstelling. 
Kaartverkoop aan de deur 3,50 euro, reserveren is niet nodig.

Op vrijdag 4 april  is op ‘t Hooghe Landt de première van de voorstelling '99 Problems’ . Deze voorstelling is simultaan en op vergelijkbare wijze gemaakt door leerlingen van ‘t Hooghe Landt. Zij hebben onder leiding van regisseur Derk Oudshoorn over hetzelfde thema hún voorstelling gemaakt. Aanvang 19.45 uur. Kaartverkoop aan de deur 3,50 euro, reserveren is niet nodig.

Het moet boeiend zijn om beide voorstellingen te bezoeken en te zien hoe leerlingen van twee verschillende scholen vanuit hun eigen creativiteit en inlevingsvermogen een eigen  toneelstuk hebben gemaakt rond het thema ‘Leven met kanker’.  De spelers zullen natuurlijk ook elkaars voorstelling bezoeken en na de voorstelling aanwezig zijn.

Het Toon  Hermans Huis Amersfoort is een ontmoetingsplek  en wegwijzer voor mensen met kanker, hun partners, kinderen, familieleden en vrienden. Met deze twee voorstellingen wil het THHA haar lustrum vieren en hun werkzaamheden meer bekendheid geven, met name ook voor jongeren in de leeftijd van 12- 20 jaar.

 

Scholieren ’t Hooghe Landt op zeilexpeditie Sint Maarten

Artikel in De Stad Amersfoort 22 jan 2014

Hallo Amersfoort!

Na een week weg te zijn leek het ons leuk om jullie eens een berichtje te sturen, en te vertellen hoe het met ons gaat. Natuurlijk hebben we af en toe contact via Whatsapp met een deel van onze klas, maar zo kunnen we iets uitgebreider vertellen ;)

Vorige week zijn we heel vroeg op gestaan om op tijd op Schiphol te zijn, samen hebben we daar nog even ontbeten en na het ‘afscheid’ zijn we door de security-checks enzo gegaan. Na een uurtje vliegen zijn we overgestapt in Parijs, waar we de rest van de groep tegen kwamen. Daarna begon de vlucht van 9 uur naar Philipsburg (Sint Maarten). Met eten, films, concerten en half slapen hebben we ons daar doorheen geslagen.

Met taxi’s werden we naar het noordelijke (Franse) deel van het eiland gereden. Bij een klein steigertje kwam de dinghy ons ophalen. Bijna altijd als we aan wal gaan moeten we eerst een klein stukje varen met zo’n bootje.

Aan dek staan tafels waaraan we eten. Er wordt de hele dag door voor ons gekookt door de kok. Zij zorgt dat het ontbijt klaar staat, dat we wat lekkers krijgen om 9:00, ze maakt een warme maaltijd voor de lunch. Bakt wat lekkers of zorgt voor fruit om 16:00 en kookt weer voor ons!

We slapen met alle leerlingen in het midden van het schip. Iedereen heeft een eigen kooi (of bunk), met een gordijntje. Met z’n drieën hebben we 1 hoek van het ruim met onze bedden (en vooral onze enorme zooi). Als we echt aan het varen zijn (zoals we nu doen) dan heb je 2 à 3 keer per dag wacht. Iemand maakt je dan wakker om 4 uur lang te kijken of alles goed gaat met het schip, te sturen, schoon te maken etc. We zijn samen 24 uur per dag wakker; er is altijd iemand van ons drieën die wacht heeft.

De tijd dat we geen wacht hebben zijn we met andere dingen bezig. Naast de 3 belangrijkste: eten, slapen en zwemmen werken we een paar uur per dag aan school, en maken we huiswerk. Naast ons ‘zelfstandig’-werken krijgen we iedere dag een centrale les over bijvoorbeeld navigeren.

Een van de leukste dingen om te doen is het in het water slingeren vanaf de voorkant van het schip, en daarna rond te dobberen in het lekkere water van de zee (wat altijd warm is!)

Nu weten jullie dus ongeveer wat wij de hele dag doen. Hopelijk ging de toetsweek een beetje goed in Amersfoort!

Groeten uit Tobago,

Coen, Hidde & Niek

 

Hallo!  

Weer even een update; Vanuit St. Lucia deze keer!

 

We lopen prima op schema. Meestal hebben we tijdens de zelfstudie-uren nog ruim tijd over voor gezelligheid ;)

Onze eigen planning blijkt perfect, zoals we van te voren bedacht hebben lopen we inmiddels steeds meer voor op de klas. Voor de 'keuze/kleinere vakken' (zoals AK, NL, MA, etc) lopen we al ruim voor (op waar de klas is als wij terug komen).

Ook met de grotere vakken zoals wiskunde lopen we nog prima mee, door de vakantie (waarin wij doorwerken) krijgen we daar ook wat speling op t.o.v. de klas. Zoals gepland zijn we voor bijna de helft van de vakken al klaar voor de rest van de periode als we zo door kunnen werken zoals we nu doen. En zo ziet het er nu ook naar uit.

Verslag reünie 14 september 2013